Literatura húngara online
Literatura húngara online
Inici Notícies Agenda Llibres Crónicas húngaras Castellà Català
Literatura húngara online
Literatura húngara online
Literatura húngara online
Futbòl i lletres
Péter Esterházy

Balassi Institute
Literatura húngara online
Informe de lectura
Recomana aquest article als teus amics Versió per a imprimir

Magda Szabó

Für Elise

Autor de l’informe: Éva Cserháti

Európa Könyvkiadó • Budapest, 2004
Llengües de edició: hongarès

Escriure les memòries és un exercici inútil, diu un escriptor hongarès, perquè allò que s’ha viscut ha de ser la matèria primera de la pròpia literatura. Magda Szabó, l’autora més famosa de les lletres hongareses del segle vint, sens dubte, ha sabut usar aquesta primera matèria de les experiències personals. La seva obra completa –-novel·les, assaigs, poemes, llibres juvenils i infantils–- supera els vint volums. Diferents generacions han llegit les seves històries en diferents llengües per tota Europa, i a l’any 2003 va guanyar el Prix Femina de França amb la novel·la La porta, (RBA, 2005; La puerta, Mondadori, 2005) que conta la història de l’estranya relació entre l’autora i la seva criada misteriosa.

Magda Szabó l’any 1985 va publicar la primera part de la seva autobiografia que va tenir un èxit inaudit a Hongria. Les memòries abracen els anys de la seva infància i primera joventut, entre 1917 i 1935, i parlen a través de la història de la seva germana adoptada, la Cili –-que va quedar òrfena de pare i de mare durant la fugida dels territoris separats–-, sobre la Hongria traumatitzada per la Pau de Trianon, que va donar fi a la Primera Guerra Mundial. La petita Magda creix en una família excepcional, el seu pare li parla en llatí des dels 3 anys i la seva mare modifica els contes infantils i les històries bíbliques segons el gust de la nena. Els seus anys a l’institut estan plens d’èxits, desil·lusions i enrabiades perquè la Magda és rebel i molt coneixedora del seu talent insòlit per a narrar històries. El llibre evoca la figura de la seva germanastra, la Cili, morta a una edat molt primerenca, que fa un sacrifici enorme pel seu amor d’adolescència.

L’autobiografia de Magda Szabó és una obra magistral, supera les seves novel·les i posa la glòria a una vida artística extraordinària. Com diu ella: “Sóc ja prou gran per a no sentir vergonya pel passat”. A l’any 2007 la seva obra Carrer Katalin, la novel·la sobre la supervivència i la mort, sobre les relacions nascudes a l’infància, va guanyar el prestigiós premi literari francès, el Prix Cévennes.


Cercar

Edita la Fondació Hongaresa del Llibre Copyright © LHO, 2007