Literatura húngara online
Literatura húngara online
Inici Notícies Agenda Llibres Crónicas húngaras Castellà Català
Literatura húngara online
Literatura húngara online
Literatura húngara online
Futbòl i lletres
Péter Esterházy

Balassi Institute
Literatura húngara online
Informe de lectura
Recomana aquest article als teus amics Versió per a imprimir

György Spiró

Captivitat

Autor de l’informe: Éva Cserháti

Magvetõ Kiadó • Budapest, 2005
Llengües de edició: hongarès

Una novel·la històrica que conta les peripècies del poble jueu al primer segle de la nostra era? Una novel·la picaresca que narra la vida sencera d’un jueu desmanyotat, miop i lleig, qui aconsegueix tenir una carrera important, gràcies a l’astúcia, la intel·ligència i la cultura? Una novel·la clàssica i tradicional, intel·ligible i amena, d’estil excel·lent i escrita amb molt humor? Sí, la Captivitat del famós dramaturg hongarès, György Spiró, comptava amb totes les condicions per a ser l’obra de major èxit de l’any 2005.

La trama té lloc a diferents ciutats importants del Mediterrani, abans i després de la mort de Crist. El protagonista l’Uri, en principi un desnerit mocós, viatja per les terres i els mars de l’Antiguitat, i gràcies a molts malentesos, es posa en contacte amb els personatges més importants de l’època. L’Uri és un home de lectura, coneixedor de moltes llengües, un home que es guanya la simpatia de tothom amb el seu sentit diplomàtic. Inicia un viatge de Roma a Jerusalem i d’allí a Alexandria perquè per a ell viatjar no li és només una aventura, sinó l’única possibilitat per a sobreviure.

Potser, la clau de l’èxit d’aquesta novel·la de gairebé 800 pàgines és l’estil de Spiró, que amb la seva bona vena de dramaturg, crea diàlegs entretinguts i xocants, personatges versemblants i perfectament dibuixats fins a l’últim detall i ofereix una visió fresca i original sobre la història jueva, la qual cosa permet interessar a tot tipus de lectors: tant aquells que busquen una novel·la d’intriga, com aquells que es volen submergir al món perillós, fascinador i odiós del Mediterrani del segle primer.


Cercar

Edita la Fondació Hongaresa del Llibre Copyright © LHO, 2007