Literatura húngara online
Literatura húngara online
Inici Notícies Agenda Llibres Crónicas húngaras Castellà Català
Literatura húngara online
Literatura húngara online
Literatura húngara online
Futbòl i lletres
Péter Esterházy

Balassi Institute
Literatura húngara online
Informe de lectura
Recomana aquest article als teus amics Versió per a imprimir

Péter Nádas

Històries paralel·les

Autor de l’informe: Mária Szijj

Jelenkor Kiadó • Pécs, 2005
Llengües de edició: hongarès

La seva monumental novel·la Històries paral·leles va aparèixer l’any 2005. L’autor, que va trigar 18 anys en escriure-la, ha dit sobre ella: “L’estructura és caòtica perquè és caòtic l’ordre del món… Jo, com molts d’altres, registro els elements i els principis que formen estructures dins del caos”. L’obra —d’unes 1500 pàgines— té una trentena de protagonistes, l’acció es desenvolupa en cinc plans temporals i en infinitat d’escenaris alemanys i hongaresos que ressorgeixen en diverses dates de la història —de vegades vinculades a personatges secundaris—: l’Holocaust, el 1956 i els anys vuitanta-noranta. La novel·la resta sense acabar, al final de l’obra, gairebé tots els caps queden per lligar.

L’autor descriu les relacions humanes amb singular sensibilitat i fa descripcions extraordinàries sobre la vida de la ciutat de Budapest, i els seus valors arquitectònics. Els instints, la sexualitat, l’homosexualitat tenen un pes excepcional en l’obra. Les escenes eròtiques, els coits, les masturbacions són descrits amb gran extensió i naturalisme.

Pel que fa a la forma, no apareixen signes de puntuació als diàlegs, ni se senyala quin dels personatges parla, moltes vegades ni tan sols queda clar qui és el que ho fa, el narrador o algún del personatges. Això, no obstant, no impedeix que sigui una lectura impactant i inoblidable.

Péter Nádas va néixer a l’any 1942, a Budapest, al si d’una família perseguida durant la Segona Guerra Mundial i el període comunista. Actualment viu en un petit poble allunyat de la capital.


Cercar

Edita la Fondació Hongaresa del Llibre Copyright © LHO, 2007