Literatura húngara online
Literatura húngara online
Inici Notícies Agenda Llibres Crónicas húngaras Castellà Català
Literatura húngara online
Literatura húngara online
Literatura húngara online
Futbòl i lletres
Péter Esterházy

Balassi Institute
Literatura húngara online
Informe de lectura
Recomana aquest article als teus amics Versió per a imprimir

Pál Závada

La coixí de Jadviga

Autor de l’informe: Eszter Orbán

Magvetõ Kiadó • Budapest, 1997
Llengües de edició: hongarès, eslovac, txec

Des de la publicació de El coixí de Jadviga, l’any 1997, Pál Závada s’ha convertit en un dels autors més aclamats del panorama literari hongarès actual. La novel·la ha estat celebrada unànimement per la crítica i ha aconseguit seduir un públic insòlitament extens cap al terreny de les lletres contemporànies. L’èxit extraordinari de El coixí de Jadviga, arrela en part en el seu retorn als motlles clàssics de la novel·la, permetent així al lector captivar-se pel llibre, oportunitat que semblava perduda per sempre, segons afirma un dels crítics. Al mateix temps, l’original tècnica narrativa, la complexitat lingüística i els elements autoreflexius del text fan de El coixí de Jadviga una mostra exepcional de la prosa centreeuropea de finals del segle XX.

La novel·la escrita en forma de diari, conta la història dels amors i desamors d’un matrimoni eslovac, que viu en un poble d’Hongria, a principi del segle XX. L’autor del diari és András Osztatní, el marit enganyat i feble, en canvi sempre disposat a perdonar la seva adorada, però mai no entesa Jadviga. El diari secret, que acaba l’any 1922, quan el matrimoni es trenca definitivament, serà trobat per Jadviga després de la mort d’András. Ella afegirà comentaris i notes al text, realitzant d’aquesta forma una espècie de conversa amb el seu marit. La versió final del diari l’ofereix al fill de Jadviga que s’assabenta de la identitat del seu vertader progenitor llegint el diari de qui s’havia cregut que era el seu pare.

El llibre, fora de ser una saga familiar, és una esplèndida novel·la històrica que reflecteix la història d’Hongria des dels albors del segle XX fins al passat recent.


Cercar

Edita la Fondació Hongaresa del Llibre Copyright © LHO, 2007