Literatura húngara online
Literatura húngara online
Inici Notícies Agenda Llibres Crónicas húngaras Castellà Català
Literatura húngara online
Literatura húngara online
Literatura húngara online
Futbòl i lletres
Péter Esterházy

Balassi Institute
Literatura húngara online
Informe de lectura
Recomana aquest article als teus amics Versió per a imprimir

Ervin Lázár

Csillagmajor (La finca dels estels)

Autor de l’informe: Eszter Orbán

Osiris Kiadó • Budapest, 2005
Llengües de edició: hongarès

Ervin Lázár és conegut pel públic hongarès en primer lloc com a autor de llibres infantils. Els seus contes, plens de fantasia i enginy lingüístic, pertanyen als textos més llegits del seu gènere.

Tot i que l’obra d’Ervin Lázár ultrapassa els límits de la literatura infantil, Csillagmajor és un llibre de relats concebut per a adults que, no obstant això, conserva molt del món i de la visió infantils. Els contes que componen el volum, tenen lloc en un petit poble recòndit de la pusta hongaresa: representen un món enfonsat, caigut en l’oblit, que arriba a ser recuperat per la memòria narrativa.

Els relats de Csillagmajor, lluny de qualsevol afany documentalista, representen amb fidelitat el món llunyà de la Pusta del Transdanubi, i al mateix temps, abunden en elements fantàstics, donant lloc a un original realisme màgic hongarès. Als contes apareixen gegants, bous que redrecen l’esquena corba d’una senyora gran, un matrimoni que per escapar-se de les mans dels soldats, es converteix en una herba de les set sagnies.

Encara que la gran part dels textos es caracteritza per un ambient entranyable i de cert to nostàlgic, el llibre és la representació d’un món idealitzat. En el món hermètic del poble irromp el món exterior, deixant entreveure moments crucials i moltes vegades tràgics de la història del país.

L’any 1996, el llibre va ser guardonat amb el prestigiós premi del Llibre de l’Any.


Cercar

Edita la Fondació Hongaresa del Llibre Copyright © LHO, 2007