Literatura húngara online
Literatura húngara online
Inici Notícies Agenda Llibres Crónicas húngaras Castellà Català
Literatura húngara online
Literatura húngara online
Literatura húngara online
Futbòl i lletres
Péter Esterházy

Balassi Institute
Literatura húngara online
Informe de lectura
Recomana aquest article als teus amics Versió per a imprimir

Erika Lajta

Una princeseta molt madura

Autor de l’informe: Eszter Orbán

Móra Könyvkiadó • Budapest, 2000
Llengües de edició: hongarès

Una princeseta molt madura és el primer llibre de l’escriptora Erika Lajta que, a banda de les seves obres per a nens i adolescents, ha publicat drames, col·leccions de contes i una novel·la sobre l’Hongria del passat més proper i dels nostres dies, on retrata amb humor singular la societat hongaresa contemporània, assenyalant la naturalesa grotesca i absurda tant del comunisme com del capitalisme.

El cicle de contes infantils Una princeseta molt madura conta la vida, plena de peripècies, de la princessa Amelita, filla de la reina Inez i del rei Humero Ibero. La història té lloc a l’Espanya medieval, a la cort reial madrilenya d’Humero Ibero, on els esdeveniments de la vida quotidiana es van omplint d’aventures, en gran mida gràcies a la curiosa i entranyable princesa Amelita.

Al centre de les històries hi és la figura d’Amelita, que llueix per la seva honradesa, candor i perspicàcia i que, a pesar de tot això, no manca d’una gran dosi de picardia. El caràcter pur i enginyós d’Amelita accentua encara més les imperfeccions de la resta de personatges que es mouen al seu entorn: el seu pare, un rei molt panxut, que en saber que la seva dona no ha infantat un noi, com ell esperava, sinó una noia, s’enutja fora mida; la seva mare, la càndida i bondadosa reina Inez, que demostra èsser incapaç de gestionar els assumptes de la monarquia quan li pertoca. La mentidera i freda dida d’orige noble; els aduladors i servils comtes i ducs que canvien de jaqueta a cada pas. Amelita es rebel·la contra aquestes persones, contra l’ordre establert i les regles sense sentit, i a la seva manera lúdica, però enginyosa, tracta de “posar les coses al seu lloc”. Llença els diamants a la xemeneia, li posa la traveta a l’ambaixador francès, revela la lletjesa de la cortesana que ha captivat el cor al seu pare.

Les histories de la petita Amelita condueixen els joves lectors a un món ple de fantasia que, al mateix temps, és fidel reflex de la nostra societat i de les ambigüitats que hi regnen. Per mig dels contes d’Erika Lajta, no exempts d’humor, els nens poden conèixer uns fenòmens característics dels nostres dies i els més diversos tipus de conducta humana.


Cercar

Edita la Fondació Hongaresa del Llibre Copyright © LHO, 2007